torsdag den 8. september 2016

Fugletur til Falsterbo i Skåne med bl.a. Steppehøg

En "gammel" kollega, Anton, spurgte mig forleden om vi ikke skulle tage en smuttur til Falsterbo i det sydligste Skåne og se på Fugletræk, Rovfugletræk vel at mærke.


Falsterbo ligger som nævnt i det sydligste Skåne og det er her mange af de svenske og de skandinaviske fugle trækker ud når de efter sommeren yngleperiode trækker sydpå til deres overvintringssteder i Sydeuropa eller Afrika. De trækker ud her fra og over til Stevns eller hvis vinden blæser dem sydpå til Møn. Herunder ses et Skånekort hvor Falsterbo-halvøens ses stikke ud nede i det sydvestlige hjørne af Skåne, nærmest pege over mod Stevns (Husk at trykke på billederne for se dem i større størrelse).


Herunder et overblik over Falsterbo-Halvøen. Der hvor vi kører hen er herunder markeret med en "stjerne" lige under Falsterbo Fyr. Spidsen kaldes for "Nappen". Man må ikke gå ud på sandrevlerne, kaldet "Måklapperne" da det er fredet område bl.a. med masser af sæler og ynglepladser for især vadefugle. Man kan midt på tangen - på billedet - se et grønt område kaldet Ljungen (Lyngen) som er et stort åbent hedeområde.
Og herunder ses et luftfoto af spidsen af Falsterbo-halvøen med "Måklapperne" ligge som en halvcirkel. Man kan i horisonten Øresundsbroen:
Vi tog hjemmefra kl. 08,00 og var fremme ved 09-tiden. Lige før Falsterbo by stoppede vi ved hedeområdet Ljungen og tog et overblik og kunne se nogen rovfugle dels raste og dels flyve lavt rundet derude. Derefter afsted det sidste stykke.


Man parkerer før det åbne område ved Golfklubben og går så ud forbi det gamle Falsterbo Fyr (det er bygget i 1795) og drejer så sydpå til "Nappen" som spidsen kaldes.
Ude på spidsen, "Nappen", ses her et foto ud over "Måklapperne" i horisonten.
Vi havde selvfølgelig ud over vores håndkikkerter også vores teleskoper med samt rygsæksstole. Der var vel en små 30 andre fuglekiggere allerede. Når man står derude, så står man med ryggen til vandet og kigger ind over land. Det er sådan, at fugle ikke kan lide at trække over vand. Det betyder, at de følger og flyver over land så længe de kan og det betyder, at sådan en spids som Falsterbo virker som en tragt, at alle fugle søger mod dette område før end de trækker ud over havet mod Stevns - som man kan se i det fjerne fra "Nappen" af. Koncentrationen af fugle og især rovfugle er således stor ved sådanne steder. I Danmark kan bl.a. nævnes spidsen af Falster samt Grenen oppe på Skagen. Grenen er især et kanon-sted om foråret og der har jeg oplevet forårstrækket et par gange. Herunder ses Anton:
Man kan sige at vejret i går Onsdag var godt; 20-22 graders varme. Dog var det en del overskyet og desværre var vinden fra det sydvestlige hjørne af. Det betyder, at de opvinde, termik, som rovfugle benytter sig af for at stige til vejrs, ikke ligefrem var fremherskende og at de i øvrigt ville have modvind under trækket. Summa sumarum var, at det ikke var overvældende med rovfugle. Vi så da en del foretage trækforsøg, men så vidt vi kunne se, vendte mange om og søgte tilbage mod skovene ved Falsterbo by og Ljungen. Efter lidt tid her på Nappen gik vi tilbage til Fyrhaven ved Falsterbo Fyr og satte os i læ med flot overblik over golfbanen (man går ad autoriseret sti/grusvej over golfbanen fra P-området for at komme derud). Her sad vi så og så en del rovfugle foretage trækforsøg. Tillige så vi en masse Gule Vipstjerter og en del Hvide Vipstjerter fisle rundt på golfbanerne lige foran os. Rigtig mange Gule Vipstjerter faktisk. Der hvor vi sad i læ op ad Fyrhavens træer, var lige ved hul på goldbanen. Det kan ses herunder, så udover fugle er der underholdning med golfspillere:
Ret kendetegnende var de fleste golfspillere i den ældre aldersklasse....."efterlønsmodtagere" og pensionister. Nogle danske men flest svenskere. Herunder ses en svensker i klassisk golf tøj:
Her ude på Nappen og ved Fyrhaven så vi alligevel pænt med Hvepsevåger; en små 20-30 stykker, Musvåger, masser af Spurvehøge, Rørhøge, Vandrefalk, Havørn, og Dværgfalke samt også en flot Steppehøg komme lige mod og over os på bare 20-30 meters afstand. Det var rart at komme hjem og se på DOFbasen, at der blev set en Steppehøg flyve i land på Stevns og at netop denne der blev set på Stevns passede tidsmæssigt med den vi så ved Fyrhaven. Det var en dejlig konstatering og bekræftelse på vores identifikation af denne sjældne Rovfugl.


Herfra tog vi hen til Ljungen og var en 1,5 times tid. Der var en små 15 andre fuglekiggere. Man sidder ved en gruppe træer og har hele hedeområdet foran sig og dermed rigtig godt udsyn. Jeg har været der på "Bivråkens dag" (på dansk "Hvepsevågens dag" hvor der har været en 2-300 fuglekiggere med teleskoper. Det er et show uden lige. I dag var vi som sagt kun ca. 15-17 fuglekiggere og stort set ingen fugle. Vi så lidt Hvepsevåger komme flyvende mod Nappen. Også et par Musvåger og lidt Rørhøge. Bedste rovfugle her var en 5-6 Lærkefalke der lå og jagtede insekter/Guldsmede i luften til venstre for os.
Herunder ses det store hedeområde hvor fuglene kommer fra skovstykkerne ude i horisonten på vej mod os og ud mod Nappen:
Vi pakkede sammen henad 14,30-tiden og var hjemme igen ved 15,30 tiden. Sjovt nok så vi ikke en eneste af den skånske karakterfugl, Rød Glente, på turen. Det er ellers den hyppigste Rovfugl at se i Skåne, men vi var nok lidt for langt væk fra de store landsbrugsområder hvor de normalt ses. Selvom der ikke havde været mange fugle, så havde været en dejlig tur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar